Over

College is a place where professor’s lecture notes go straight to the students lecture notes, without passing through the brains of either.

Mark Twain

Revolutie in onderwijsland

Onderwijsinstellingen, opleidingsinstituten en bedrijven bedienen zich steeds vaker van ‘onderwijs op afstand’. Overal ter wereld ontstaan virtuele organisaties en afdelingen, waarbij de lesstof alleen nog maar online wordt aangeboden. Voor sommige studenten en medewerkers betekent dit het treurige afscheid van de goede oude tijden van het ‘gezellige’ bezoek aan de collegezalen, werkgroep ruimtes of trainingslokalen in hotels.

Voor anderen betekent het een vreugdevolle verwelkoming van een nieuw tijdperk waarin de kwaliteit aanzienlijk verhoogd kan worden. In vergaande mate kan het leerproces worden geïndividualiseerd, waarbij tevens een enorme schaalvergroting en dus een efficiëntieverbetering gerealiseerd kan worden.

Leren op afstand. De eerste resultaten van onderzoek naar de effecten van online onderwijs doen vermoeden dat virtuele trainingen en opleidingen inderdaad bijdragen aan de kwaliteitsverbetering en efficiency. De vraag is op welke manier en onder welke omstandigheden deze virtuele manier van kennis deling het best werkt.