
Wat komt er allemaal bij kijken?
Op deze website vindt u informatie over de verschillende aspecten die bij leren op afstand een rol spelen. Niet alleen de technologie, maar ook de rol van de docent/trainer en het gebruikte materiaal komen hierbij onder andere aan bod. Wat zijn de mogelijkheden, maar ook de beperkingen en waar moet u rekening mee houden wanneer u in uw omgeving online kennis, kunde en vaardigheden wilt gaan delen.
LEREN OP AFSTAND.
De eerste onderzoeksresultaten naar de effecten van online onderwijs tonen aan dat virtuele trainingen en opleidingen inderdaad bijdragen aan de kwaliteitsverbetering en efficiency.
De vraag is op welke manier, onder welke omstandigheden en met behulp van welke technologie deze virtuele manier van kennisdeling het beste werkt.
Online doceren
Natuurlijk is virtueel voor de klas staan anders dan lesgeven in een lokaal, maar tegenwoordig kan op een zeer realistische manier virtueel worden gedoceerd. In alle gevallen worden technologieën ingezet, echter hoef je geen IT specialist meer te zijn om met deze toepassingen te kunnen werken.
Meer over online doceren leest u hier.
Didactiek
Didactiek, de wetenschapsdiscipline die zich bezig houdt met de vraag hoe kennis, vaardigheden en leerhoudingen of attitudes door een leerkracht kunnen worden onderwezen aan leerlingen/studenten. Welke didactische vaardigheden een belangrijke rol spelen bij het virtueel overbrengen van de boodschap leest u hier.
Het lesmateriaal
Online lesmateriaal is effectief, efficiënt, aantrekkelijk en houdt rekening met de verschillende leerlingen. Het gaat echter verder dan het delen van lesmateriaal via diverse digitale kanalen zoals websites, online portalen of het versturen van documenten via een email. Welke mogelijkheden er zijn om voor, tijdens en na de sessie de aandacht en interesse vast te houden, leest u hier.
DE TECHNOLOGIE
LMS
Learning Management Systemen (LMS), die de organisatie rondom trainingen en opleidingen kunnen verzorgen
ELO
Elektronische Leeromgevingen (ELO), voor het inhoudelijke beheer van de trainen en opleidingen
Specifieke tools
1. Oplossingen waarin de betreffende les, training of sessie in plaats vindt, eventueel aangevuld met specifieke (online) tools
Meer informatie en een overzicht van de verschillende aanbieders vindt u hier.
Waar is de support?
Logisch, een gratis dienst biedt geen enkele garantie of support, zijn niet aanspreekbaar voor een haperende verbinding en hebben geen reden om zich te verontschuldigen indien gepland of ongepland de dienst niet beschikbaar is. Het is wat het is. Vanzelfsprekend bieden de professionals 24×7 support, is het gezekerd via het redundant uitvoeren van de systemen en hebben wereldwijd data centers.
Kwaliteit en betrouwbaarheid
Allereerst bieden gratis diensten geen garanties. Dit houdt in dat u niet zeker bent van de kwaliteit en beschikbaarheid van de verbinding en of een goed signaal wordt verzonden en ontvangen. Een hoge betrouwbaarheid is een hekel punt. Regelmatig ervaren deelnemers dat gesprekken afbreken of de service wordt verstoord. Een gratis dienst heeft geen industriële robuustheid en is derhalve niet geschikt voor intensief gebruik. Met professionele systemen wordt gebruik gemaakt van een kwalitatief hoogwaardige en betrouwbare omgeving, dat de maximaal beschikbare kwaliteit garandeert, onafhankelijk waar u zich bevindt. Het systeem controleert automatisch de bandbreedte voor elke verbinding en door de combinatie van specifieke software en hardware wordt vervorming en vertraging bewaakt.

Gratis of betaald?
Zodra online toepassingen worden overwogen, wordt snel een vergelijking gemaakt tussen gratis diensten als Skype, FaceTime, join.me, Google Hangouts, Docs, Classroom en betaalde professionele oplossingen. Er is een grote overlap aan functies en mogelijkheden, veel oplossingen bieden HD video en geluid en worden aangeboden vanuit de cloud. Hier houdt echter de vergelijking dan ook op.
Belangrijke verschillen zijn onder andere:

Er bestaat veel discussie over de veiligheid van de gratis diensten en deze hebben onterecht het imago dat ze veilig zouden zijn. Feit is dat niet één leverancier transparant is over de aftapmogelijkheden en de encryptiesleutels die zij gebruiken. Professionele systemen zijn transparant over de manier van beveiligen, bieden gegarandeerde ‘end to end’ encryptie en zijn volledige configureerbaar. Vertrouwelijkheid is dus gegarandeerd.
Veiligheid
Specifieke dienst versus een totaal systeem
Een dienst leveren zonder de mogelijkheid om andere (externe) oplossingen te kunnen integreren heeft beperkingen. Om de maximale kostenbesparing en productiviteitsverbetering te realiseren, moet de oplossing consistent en beschikbaar zijn in een breed scala van werkomgevingen. Professionele systemen bieden een veelheid aan (goedgekeurde) hardware-, en software oplossingen, bijvoorbeeld ruimtes die meerdere beeldschermen en professionele microfoons ondersteunen. Voor mobiliteit is Software voor PC, Mac, iPads en Android beschikbaar.
Gratis diensten zijn gesloten omgevingen waarbinnen gecommuniceerd kan worden, maar deze werken vaak niet samen met de professionele video standaarden (H.323/SIP). Het is niet mogelijk om een verbinding te maken met professionele video vergaderruimten, desktops of software. Professionele systemen als Cisco, Polycom, LifeSize, StarLeaf, Lync, SIP, H.323, WebRTC en PSTN bieden de mogelijkheid om onderling verbinding te maken, waardoor iedereen op elk vast of mobiel toestel gebeld kan worden en jij gebeld kan worden, telefonisch of via video.
Indien u zich geen zorgen maakt over beschikbaarheid en betrouwbaarheid, geen belang heeft bij een robuuste oplossing met veel mogelijkheden, dan kan ‘gratis’ prima werken voor uw organisatie. Aan de andere kant, zodra u bezorgd bent over deze zaken en een online oplossing overweegt ter ondersteuning van uw opleidingen, maak daar dan budget voor vrij.
Gesloten versus open systemen