
Wat komt er allemaal bij kijken?
Op deze website vindt u informatie over de verschillende aspecten die bij leren op afstand een rol spelen. Niet alleen de technologie, maar ook de rol van de docent/trainer en het gebruikte materiaal komen hierbij onder andere aan bod. Wat zijn de mogelijkheden, maar ook de beperkingen en waar moet u rekening mee houden wanneer u in uw omgeving online kennis, kunde en vaardigheden wilt gaan delen.
LEREN OP AFSTAND.
De eerste onderzoeksresultaten naar de effecten van online onderwijs tonen aan dat virtuele trainingen en opleidingen inderdaad bijdragen aan de kwaliteitsverbetering en efficiency.
De vraag is op welke manier, onder welke omstandigheden en met behulp van welke technologie deze virtuele manier van kennisdeling het beste werkt.
Online doceren
Natuurlijk is virtueel voor de klas staan anders dan lesgeven in een lokaal, maar tegenwoordig kan op een zeer realistische manier virtueel worden gedoceerd. In alle gevallen worden technologieën ingezet, echter hoef je geen IT specialist meer te zijn om met deze toepassingen te kunnen werken.
Meer over online doceren leest u hier.
Didactiek
Didactiek, de wetenschapsdiscipline die zich bezig houdt met de vraag hoe kennis, vaardigheden en leerhoudingen of attitudes door een leerkracht kunnen worden onderwezen aan leerlingen/studenten. Welke didactische vaardigheden een belangrijke rol spelen bij het virtueel overbrengen van de boodschap leest u hier.
Het lesmateriaal
Online lesmateriaal is effectief, efficiënt, aantrekkelijk en houdt rekening met de verschillende leerlingen. Het gaat echter verder dan het delen van lesmateriaal via diverse digitale kanalen zoals websites, online portalen of het versturen van documenten via een email. Welke mogelijkheden er zijn om voor, tijdens en na de sessie de aandacht en interesse vast te houden, leest u hier.
DE TECHNOLOGIE
LMS
Learning Management Systemen (LMS), die de organisatie rondom trainingen en opleidingen kunnen verzorgen
ELO
Elektronische Leeromgevingen (ELO), voor het inhoudelijke beheer van de trainen en opleidingen
Specifieke tools
1. Oplossingen waarin de betreffende les, training of sessie in plaats vindt, eventueel aangevuld met specifieke (online) tools
Meer informatie en een overzicht van de verschillende aanbieders vindt u hier.

LMS - ELO
Een Elektronische Leeromgeving (ELO) ondersteunt het inhoudelijke deel van de betreffende opleidingen en richt zich met name op de interactie tussen:
De verschillende opleidingen worden dus in beide systemen vastgelegd, maar voor andere doeleinden. Dat ‘deze werelden naar elkaar toe groeien’ en er een overlap is, mag duidelijk zijn. Feit is dat de organisatie rondom het leerproces wat anders is dan de inhoud van de opleiding en dat er daarom onderscheid in wordt gemaakt. Via koppelingen zijn beide omgevingen veelal met elkaar verbonden.
LMS versus ELO
Kort door de bocht richt een Learning Management Systeem (LMS) zich op de organisatie rondom trainingen en opleidingen. Een Elektronische Leer Omgeving richt zich daarentegen op de inhoud / content van de training.
Een LMS is een toepassing die ondersteuning biedt bij het beheer van de deelnemers, docenten en de verschillende opleidingen. De planning, het vastleggen van de resultaten en registratie van de voortgang wordt hierin gedaan. Ook het opleidingsaanbod wordt vastgelegd, maar het inhoudelijk deel van de opleiding vindt plaats in een Elektronische Leeromgeving (ELO).
Er zijn zowel open source als commerciële LMS-en beschikbaar. Bij een open source oplossing, ook wel bekend als een GNU-systeem, is de software gratis. Dit is echter relatief: bij geen of onvoldoende kennis, is de installatie niet eenvoudig en kan het erg veel tijd (en dus geld) kosten om alles naar wens in te stellen. Support is bij deze oplossingen vaak niet aanwezig waardoor bij problemen of vragen externe IT-kennis moet worden ingehuurd. Populaire en uitgebreide GNU-systemen zijn bijvoorbeeld Moodle of Dokeos.
1.
het proces van leren
2.
de communicatie die nodig is voor dat leren
3.
de organisatie van het leren

Ondersteuning tijdens training/les
Een derde groep applicaties betreft oplossingen om uw training in een virtuele omgeving plaats te laten vinden. Vanuit verschillende invalshoeken worden diverse technologieën aangeboden. Vanuit de conferencing hoek zijn web-, en video conferencing twee bekende technologieën, maar er zijn ook applicaties zoals TeamViewer en join.me die vanuit de (ICT) support wereld de e-learning markt benaderen. Met name het ‘overnemen’ (en dus delen) van beeldschermen wordt door dit soort applicaties goed ondersteund en komt zeer eenvoudig tot stand.
Op deze pagina leest u meer over de verschillen tussen gratis en betaalde oplossingen en hier vindt u meer informatie terug over een aantal (gratis en betaalde) tools die u tijdens de les kunt inzetten.