OVER DOCEREN

Virtualisering van trainingen en onderwijs

Wat komt erbij kijken?

College is a place where professor’s lecture notes go straight to the students lecture notes, without passing through the brains of either.

Mark Twain

Revolutie in onderwijsland

Onderwijsinstellingen, opleidingsinstituten en bedrijven bedienen zich steeds vaker van ‘onderwijs op afstand’. Overal ter wereld ontstaan virtuele organisaties en afdelingen, waarbij de lesstof alleen nog maar online wordt aangeboden. Voor sommige studenten en medewerkers betekent dit het treurige afscheid van de goede oude tijden van het ‘gezellige’ bezoek aan de collegezalen, werkgroep ruimtes of trainingslokalen in hotels.

Voor anderen betekent het een vreugdevolle verwelkoming van een nieuw tijdperk, waarin de kwaliteit aanzienlijk verhoogd kan worden. In vergaande mate kan het leerproces worden geïndividualiseerd, waarbij tevens een enorme schaalvergroting en dus een efficiëntieverbetering gerealiseerd kan worden.

Leren op afstand. De eerste resultaten van onderzoek naar de effecten van online onderwijs doen vermoeden dat virtuele trainingen en opleidingen inderdaad bijdragen aan de kwaliteitsverbetering en efficiency. De vraag is op welke manier en onder welke omstandigheden deze virtuele manier van kennisdeling het best werkt.

Door de komst van ICT is een fysieke ruimte en/of afstand geen probleem meer. De student of leerling is niet langer alleen aangewezen op schriftelijk materiaal. Hij kan door middel van een video gesprek, discussiegroepen, sociale media en de virtuele klas direct contact hebben met de docent, de medeleerlingen en de onderwijsinstelling. Maar wat betekent dat voor de rol van de docent?

De techniek van het doceren op afstand. Wat betekent doceren op afstand precies? Wat wordt verwacht van docenten? Wat is anders dan in contactonderwijs? Wat moet je wel doen en wat moet je zeker niet doen? Een aantal belangrijke elementen hebben we voor u op een rij gezet.

Ondanks het feit dat er veel overlap bestaat op het gebied van functionaliteit, heeft elk product of dienst zo zijn eigen kenmerken. Sommige functies zijn wellicht alleen beschikbaar bij specifieke oplossingen.

Enkele voorbeelden zijn:

Enquêtes

Nagenoeg elke online tool heeft wel een vragen module geïntegreerd. Mocht dit niet zo zijn dan zijn er legio gratis online tools die hierin kunnen voorzien.

Versturen van berichten

Vaak zijn ook tekstbericht functies geïntegreerd om naar elkaar of naar de groep een bericht te sturen. Bij sommige applicaties zijn er complete Q&A (vraag en antwoord) beschikbaar.

Opname mogelijkheden

Voor het geven van presentaties, het houden van een verkoopgesprek en bijvoorbeeld het leren van een vreemde taal, bieden sommige applicaties de mogelijkheid om binnen de applicatie opnames te maken en deze vervolgens weer af te spelen. Studenten kunnen bijvoorbeeld ook in hun eigen omgeving werkzaamheden voorbereiden om deze vervolgens met een trainer of coach te bespreken.

Opnames maken en afspelen

binnen de sessie

Voor het geven van presentaties, het houden van een verkoopgesprek en bijvoorbeeld het leren van een vreemde taal, bieden sommige applicaties de mogelijkheid om binnen de applicatie opnames te maken en deze vervolgens weer af te spelen. Studenten kunnen bijvoorbeeld ook in hun eigen omgeving werkzaamheden voorbereiden om deze vervolgens met een trainer of coach te bespreken.

Opsplitsen in werkgroepen

Beginnen in een grote groep en vervolgens opsplitsen in discussie en/of werkgroepen, ook online is dat tegenwoordig mogelijk.

Een videoverbinding 

bij een grote groep

Zodra je met een grotere groep, die zich allemaal op verschillende locaties bevinden, gebruikt wilt maken van video, dan is het hebben van (over)zicht op de hele groep vrijwel onmogelijk.

Technologie

Er zijn zeer veel technische componenten die invloed hebben op de kwaliteit van de verbinding (de persoon achter de betreffende PC is helaas vaak echter het grootste probleem).

Wilt u meer informatie over onze verschillende technologieën?

Fysiek contact

Veel situaties kunnen virtueel worden gesimuleerd, echt fysiek contact is niet mogelijk.

Toch een vraag?

Stel hem direct
Contact
Blended Communication
W. Dreesweg 6a
1314 VB Almere
hallo@blendedcommunication.nl
036-7670295
Thema sites

© 2020 by Blended Communication B.V.