
Wat komt er allemaal bij kijken?
Op deze website vindt u informatie over de verschillende aspecten die bij leren op afstand een rol spelen. Niet alleen de technologie, maar ook de rol van de docent/trainer en het gebruikte materiaal komen hierbij onder andere aan bod. Wat zijn de mogelijkheden, maar ook de beperkingen en waar moet u rekening mee houden wanneer u in uw omgeving online kennis, kunde en vaardigheden wilt gaan delen.
LEREN OP AFSTAND.
De eerste onderzoeksresultaten naar de effecten van online onderwijs tonen aan dat virtuele trainingen en opleidingen inderdaad bijdragen aan de kwaliteitsverbetering en efficiency.
De vraag is op welke manier, onder welke omstandigheden en met behulp van welke technologie deze virtuele manier van kennisdeling het beste werkt.
Online doceren
Natuurlijk is virtueel voor de klas staan anders dan lesgeven in een lokaal, maar tegenwoordig kan op een zeer realistische manier virtueel worden gedoceerd. In alle gevallen worden technologieën ingezet, echter hoef je geen IT specialist meer te zijn om met deze toepassingen te kunnen werken.
Meer over online doceren leest u hier.
Didactiek
Didactiek, de wetenschapsdiscipline die zich bezig houdt met de vraag hoe kennis, vaardigheden en leerhoudingen of attitudes door een leerkracht kunnen worden onderwezen aan leerlingen/studenten. Welke didactische vaardigheden een belangrijke rol spelen bij het virtueel overbrengen van de boodschap leest u hier.
Het lesmateriaal
Online lesmateriaal is effectief, efficiënt, aantrekkelijk en houdt rekening met de verschillende leerlingen. Het gaat echter verder dan het delen van lesmateriaal via diverse digitale kanalen zoals websites, online portalen of het versturen van documenten via een email. Welke mogelijkheden er zijn om voor, tijdens en na de sessie de aandacht en interesse vast te houden, leest u hier.
DE TECHNOLOGIE
LMS
Learning Management Systemen (LMS), die de organisatie rondom trainingen en opleidingen kunnen verzorgen
ELO
Elektronische Leeromgevingen (ELO), voor het inhoudelijke beheer van de trainen en opleidingen
Specifieke tools
1. Oplossingen waarin de betreffende les, training of sessie in plaats vindt, eventueel aangevuld met specifieke (online) tools
Meer informatie en een overzicht van de verschillende aanbieders vindt u hier.

TECHNOLOGIE
Meer weten over ...
Ondanks het feit dat er veel overlap bestaat op het gebied van functionaliteit, heeft elk product of dienst zo zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. Uit zeer veel producten en diensten kan worden gekozen, maar wat heeft U nodig om UW training of opleiding online te kunnen geven? Voor het succesvol over kunnen brengen van kennis, kunde en vaardigheden is een goede keuze voor de ondersteunende technologie essentieel. Een goede analyse van de behoefte is noodzakelijk aangezien elke technologie zo zijn voor en nadelen heeft.
Zodra bijvoorbeeld de termen “Webconferencing” en “Videoconferencing” wordt gebruikt, ontstaat er vaak al verwarring. Ze worden regelmatig verwisseld, sterker nog ze worden soms zelfs door elkaar heen gebruikt. Feitelijk hebben deze termen verschillende betekenissen en een andere strekking.
Het wordt helemaal verwarrend zodra het gaat over e-learning, of software die e-learing ondersteund. De ene persoon of organisatie denkt hierbij bijvoorbeeld aan het beschikbaar maken van een PDF via een website of een link naar Youtube filmpje, de ander heeft bij e-learning een complete virtuele online leeromgeving voor ogen.
Op deze pagina’s vindt u algemene informatie terug over Learning Management Systemen, Elektronische Leer Omgevingen en wordt een korte uitleg gegeven van verschillende producten en diensten met de verschillende voor en nadelen. Specifieke tools voor bijvoorbeeld het doen van enquête met spelelementen, het stellen van vragen geïntegreerd in een filmpje of het online delen van een training of workshop planning vindt u terug op de pagina inspiratie.