Technologie

Videoconferencing

Videoconferencing is het gebruik van video en audio om twee of meer locaties via het internet met elkaar te verbinden en ‘tweeweg’ communicatie mogelijk te maken. De primaire doelstelling hierbij is om op afstand met elkaar te kunnen communiceren, waarbij het lijkt alsof de deelnemers zich in dezelfde ruimte bevinden. Het gebruik van (web)camera’s of andere videoapparatuur die verbonden is aan een computer en/of een netwerk is noodzakelijk. Ten opzicht van webconferencing wordt substantieel meer bandbreedte gebruikt.

Consumenten oplossingen voor videogesprekken zoals Skype, FaceTime en Google Hangouts vervangen steeds vaker de telefoongesprekken met familie en vrienden. Ook voor trainingen en opleidingen wordt, zowel intern als extern, videocommunicatie steeds frequenter ingezet. Zeker als je externe trainingen en opleidingen in economisch perspectief ziet, verdient een professioneel videoconferencing systeem zich snel terug.

Een aantal verschillen videoconferecing systemen hebben wij naast elkaar gezet. De functies en mogelijkheden van de verschillende oplossingen zijn grotendeels hetzelfde maar de verschillende business modellen variëren enorm.

Videoconferencing blijft zich constant ontwikkelen en een groot aantal remmende factoren op het gebied van videocommunicatie zijn achterhaald. Tot een aantal jaar geleden waren de professionele videoconferencing systemen alleen al uit kostenoverweging voorbehouden aan multinationals, grotere ondernemingen en instellingen. Dankzij de ‘cloud’, de steeds goedkoper wordende (elektronische) hardware en ruimschoots beschikbare internet bandbreedte, wordt een video conference steeds interessanter voor veel organisaties. Dankzij HD video en een betrouwbare verbinding lijkt het tijdens een videogesprek alsof uw gesprekspartner bij u in dezelfde ruimte zit.

Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat bij veel organisaties op de agenda. De middelen die we gebruiken en verbruiken, zoals kopieerpapier en koffiebekertjes, zijn inmiddels wel ‘verduurzaamd’. Ook lampen worden vervangen door LED en lichtschakelaars door sensoren. Thuis werken is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering en steeds meer trainingen en opleidingen worden online gegeven. De dagelijkse gang naar het leslokaal en de wekelijkse werk-, en voortgangsgesprekken gesprekken staat echter nog steeds vaak op de agenda.

Videoconferencing biedt de mogelijkheid om efficiënter en effectiever te communiceren. Niet als 100% vervanging van een ‘face 2 face’ gesprek of klassikaal onderwijs, maar wel als een duurzame afwisseling van de huidige manier van werken. Een besparing van tijd en kosten die aan reizen worden besteed is direct te maken, maar ook het snel en eenvoudig kunnen opzetten van korte ad-hoc werkgroep besprekingen, vergaderingen en (internationaal) projectoverleg is mogelijk en wordt door de dagelijks groter wordende groep video conference gebruikers als toegevoegde waarde gezien. Door videogesprekken kunnen snel en efficiënt relaties worden opgebouwd zonder de lesruimte of werkplek daarbij te verlaten.

In tegensteling tot gratis video communicatie toepassingen zijn professionele systemen dankzij de H.323 standaard met elkaar uitwisselbaar. Indien klanten, leveranciers of andere partners beschikken over een videoconferencing systeem, kan een video conference call met deze partijen worden opgezet ongeacht het type of merk. Door middel van een desktop client of het downloaden van een app, kan er ook gebruik worden gemaakt van PC’s, tablets en smartphones. Zo kunnen ook individuele personen aan een videogesprek deelnemen.