
Wat komt er allemaal bij kijken?
Op deze website vindt u informatie over de verschillende aspecten die bij leren op afstand een rol spelen. Niet alleen de technologie, maar ook de rol van de docent/trainer en het gebruikte materiaal komen hierbij onder andere aan bod. Wat zijn de mogelijkheden, maar ook de beperkingen en waar moet u rekening mee houden wanneer u in uw omgeving online kennis, kunde en vaardigheden wilt gaan delen.
LEREN OP AFSTAND.
De eerste onderzoeksresultaten naar de effecten van online onderwijs tonen aan dat virtuele trainingen en opleidingen inderdaad bijdragen aan de kwaliteitsverbetering en efficiency.
De vraag is op welke manier, onder welke omstandigheden en met behulp van welke technologie deze virtuele manier van kennisdeling het beste werkt.
Online doceren
Natuurlijk is virtueel voor de klas staan anders dan lesgeven in een lokaal, maar tegenwoordig kan op een zeer realistische manier virtueel worden gedoceerd. In alle gevallen worden technologieën ingezet, echter hoef je geen IT specialist meer te zijn om met deze toepassingen te kunnen werken.
Meer over online doceren leest u hier.
Didactiek
Didactiek, de wetenschapsdiscipline die zich bezig houdt met de vraag hoe kennis, vaardigheden en leerhoudingen of attitudes door een leerkracht kunnen worden onderwezen aan leerlingen/studenten. Welke didactische vaardigheden een belangrijke rol spelen bij het virtueel overbrengen van de boodschap leest u hier.
Het lesmateriaal
Online lesmateriaal is effectief, efficiënt, aantrekkelijk en houdt rekening met de verschillende leerlingen. Het gaat echter verder dan het delen van lesmateriaal via diverse digitale kanalen zoals websites, online portalen of het versturen van documenten via een email. Welke mogelijkheden er zijn om voor, tijdens en na de sessie de aandacht en interesse vast te houden, leest u hier.
DE TECHNOLOGIE
LMS
Learning Management Systemen (LMS), die de organisatie rondom trainingen en opleidingen kunnen verzorgen
ELO
Elektronische Leeromgevingen (ELO), voor het inhoudelijke beheer van de trainen en opleidingen
Specifieke tools
1. Oplossingen waarin de betreffende les, training of sessie in plaats vindt, eventueel aangevuld met specifieke (online) tools
Meer informatie en een overzicht van de verschillende aanbieders vindt u hier.

Videoconferencing
MEER WETEN OVER ...
Videoconferencing is het gebruik van video en audio om twee of meer locaties via het internet met elkaar te verbinden en ‘tweeweg’ communicatie mogelijk te maken. De primaire doelstelling hierbij is om op afstand met elkaar te kunnen communiceren, waarbij het lijkt alsof de deelnemers zich in dezelfde ruimte bevinden. Het gebruik van (web)camera’s of andere videoapparatuur die verbonden is aan een computer en/of een netwerk is noodzakelijk. Ten opzichte van webconferencing wordt substantieel meer bandbreedte gebruikt.
Consumenten oplossingen voor videogesprekken zoals Skype, FaceTime en Google Hangouts vervangen steeds vaker de telefoongesprekken met familie en vrienden. Ook voor trainingen en opleidingen wordt, zowel intern als extern, videocommunicatie steeds frequenter ingezet. Zeker als je externe trainingen en opleidingen in economisch perspectief ziet, verdient een professioneel videoconferencing systeem zich snel terug.
Een aantal verschillende videoconferecing systemen hebben wij naast elkaar gezet. De functies en mogelijkheden van de verschillende oplossingen zijn grotendeels hetzelfde maar de verschillende business modellen variëren enorm.
StarLeaf
Videoconferencing
StarLeaf combineert videoconferencing hardware met de StarLeaf Cloud service ...
Polycom
Polycom is een gevestigde naam als het gaat om video conferencing. Het is een van de eerste ...
LifeSize
LifeSize is een revolutionaire videoconferencing pionier. LifeSize is constant op zoek naar nieuwe ...