
Wat komt er allemaal bij kijken?
Op deze website vindt u informatie over de verschillende aspecten die bij leren op afstand een rol spelen. Niet alleen de technologie, maar ook de rol van de docent/trainer en het gebruikte materiaal komen hierbij onder andere aan bod. Wat zijn de mogelijkheden, maar ook de beperkingen en waar moet u rekening mee houden wanneer u in uw omgeving online kennis, kunde en vaardigheden wilt gaan delen.
LEREN OP AFSTAND.
De eerste onderzoeksresultaten naar de effecten van online onderwijs tonen aan dat virtuele trainingen en opleidingen inderdaad bijdragen aan de kwaliteitsverbetering en efficiency.
De vraag is op welke manier, onder welke omstandigheden en met behulp van welke technologie deze virtuele manier van kennisdeling het beste werkt.
Online doceren
Natuurlijk is virtueel voor de klas staan anders dan lesgeven in een lokaal, maar tegenwoordig kan op een zeer realistische manier virtueel worden gedoceerd. In alle gevallen worden technologieën ingezet, echter hoef je geen IT specialist meer te zijn om met deze toepassingen te kunnen werken.
Meer over online doceren leest u hier.
Didactiek
Didactiek, de wetenschapsdiscipline die zich bezig houdt met de vraag hoe kennis, vaardigheden en leerhoudingen of attitudes door een leerkracht kunnen worden onderwezen aan leerlingen/studenten. Welke didactische vaardigheden een belangrijke rol spelen bij het virtueel overbrengen van de boodschap leest u hier.
Het lesmateriaal
Online lesmateriaal is effectief, efficiënt, aantrekkelijk en houdt rekening met de verschillende leerlingen. Het gaat echter verder dan het delen van lesmateriaal via diverse digitale kanalen zoals websites, online portalen of het versturen van documenten via een email. Welke mogelijkheden er zijn om voor, tijdens en na de sessie de aandacht en interesse vast te houden, leest u hier.
DE TECHNOLOGIE
LMS
Learning Management Systemen (LMS), die de organisatie rondom trainingen en opleidingen kunnen verzorgen
ELO
Elektronische Leeromgevingen (ELO), voor het inhoudelijke beheer van de trainen en opleidingen
Specifieke tools
1. Oplossingen waarin de betreffende les, training of sessie in plaats vindt, eventueel aangevuld met specifieke (online) tools
Meer informatie en een overzicht van de verschillende aanbieders vindt u hier.

Virtuele team room
Doceren op afstand
Bestaande klassikale trainingen en opleidingen kunnen niet zomaar ‘online’ worden gegeven. Het materiaal en de gebruikte werkvormen moeten worden afgestemd op een virtuele omgeving. De uitdaging zit hem in het bedenken van oplossingen gebruikmakend van de beschikbare hulpmiddelen. Vitero biedt een ongekend aantal ‘tools’ die bestaande klassikale werkvormen op een zeer intuïtieve manier ondersteunen. Fysieke aanwezigheid is daardoor niet nodig. Virtuele bijeenkomsten in vitero zijn eenvoudiger, sneller, goedkoper en vaak zelfs effectiever dan een training of college die fysiek op één locatie plaatsvindt.

Online samenwerken in een virtual team room
Een volledige nieuwe speler op de markt is vitero wat staat voor virtual team room. Deze oplossing heeft een wetenschappelijk onderbouwde ‘user interface’ en is software die effectieve en interactieve virtuele trainingen en lessen mogelijk maakt. In tegenstelling tot veel andere webconferencing- en videoconferencing oplossingen, ondersteunt vitero op een zeer realistische manier online samenwerking. De spin-off van het Duitse Fraunhofer Instituut biedt een ongekend aantal functies en mogelijkheden op het gebied van ‘realtime’ en gelijktijdige online communicatie en samenwerking. Een zeer breed palet aan toepassingen wordt door vitero ondersteund, zoals: web conferencing, webinars, live e-learing (virtual classroom), beeldscherm delen, webcasts, online mediation, e-health (met name teletherapie) en e-collaboration.
Snel en eenvoudig opstarten van een sessie
Om deel te nemen aan een vergadering is geen installatie, beheer rechten, plug-ins, add-ins, flash players of ActiveX noodzakelijk. Bovendien is de gebruiker niet gebonden aan specifieke browsers, browser versies of instellingen. Er kan zelfs verbinding worden gemaakt met medewerkers van bedrijven die zeer hoge veiligheidsnormen hebben. Doormiddel van een login of via een link kunnen deelnemers in enkele minuten deelnemen aan een vergadering.
De vitero Outlook AddIn maakt het zelfs nog eenvoudiger: zonder enige training en kennis van vitero kunnen afspraken voor vitero sessies in Outlook worden gemaakt. Gebruikersaccounts zijn niet noodzakelijk.
De deelnemers kunnen zichzelf registreren of zonder registratie deelnemen. Op deze manier kan spontaan overleg plaatsvinden.
Een belangrijk voordeel van online bijeenkomsten met vitero in vergelijking tot de klassieke telefoon, video of webconferenties ligt in zijn gepatenteerde ergonomie. De grafische gebruikersinterface geeft direct een overzicht van de aanwezigen in de virtuele ruimte, vergelijkbaar met situaties waarbij deelnemers fysiek aanwezig zijn. Ook is direct duidelijk wie er bijvoorbeeld spreekt en presenteert en wie de rol van docent of trainer heeft. Op deze manier kunnen de lessen op een gestructureerde wijze worden uitgevoerd; deelnemers onderbreken elkaar niet zoals tijdens een ‘training of les in één ruimte’. Naast foto’s en live-beeld (via webcam) en audio (via telefoon of VoIP) zijn er vele handige mogelijkheden om te communiceren en te visualiseren. Er kunnen bijvoorbeeld online enquêtes worden gedaan, online in documenten worden samengewerkt en ook kan de gehele groep in kleinere groepen worden opgesplitst.
Online effectief samenwerken